MKFMK

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Nie sme ovce pán primátor

Hlohovec bol kedysi mestom ruží, dnes je to skôr mesto lží a pochybných rozhodnutí v mestskom zastupiteľstve na čele s primátorom. Začnem o výstavbe parkovacieho domu  ktorá zničila verejnú zeleň a paradoxne znížila počet voľných parkovacích miest pre občanov z ulice Michalská. Súkromný podnikateľ Hutera, s.r.o. sa pokúšal presadiť tento projekt už v minulosti no nepresadil to. Podarilo sa mu to až za terajšieho primátora s ktorým má kamarátske vzťahy a čistou náhodou má v novom parkovacom dome aj svoju garáž. Parkovací dom momentálne pripomína betónový bunker zo strielňami bez fasádnej úpravy a o náhrade zničenej zelene sa nedá ani hovoriť. Na otázky prečo sa parkovací dom neponáša na architektonický plán, primátor odpovedal spôsobom „Chceme, aby tie autá stáli na chodníkoch a mamička s kočíkom musela ísť po ceste? Alebo sa budeme pozerať na to, či tá budova má okná umiestnené zvisle či vodorovne?“ Primátorov postoj je zarážajúci pretože sa malo postupovať podľa architektonickej štúdie v zmysle uznesenia mestského zastupiteľstva z februára minulého roku. Občanov Michalskej pobúrilo aj nové dopravné značenie ktoré prikazuje zákaz státia po celej dĺžke parkovacieho domu. Tento návrh predložil Hutera vlastník parkovacieho domu a primátor mu to schválil.

Po ostrej kritike z radu nezávislých poslancov na tento krok by sa malo toto značenie zrušiť a vrátiť do pôvodného stavu. Ďalším pochybným krokom ktorý hraničí s porušením ústavných práv občanov bola snaha poslancov uzákoniť dodatok č.3 k Rokovaciemu poriadku Mestského zastupiteľstva v Hlohovci, ktorý sa týka účasti verejnosti a médií na rokovaní mestského zastupiteľstva. Ide o takpovediac náhubkoví zákon ktorý má zamedziť vystupovanie občanov a médií na rokovaniach  Mestského Zastupiteľstva. Zahrnuli doň nasledovné body „Dĺžka verejného vystúpenia jedného občana mesta nepresiahne 10 minút. MsZ sa bez rozpravy môže uzniesť na návrh predsedajúceho alebo poslanca na inom časovom obmedzení rozsahu diskusných príspevkov. Občan mesta môže vystúpiť vo verejnej diskusii iba 1 krát. Predsedajúci môže vystupujúcemu odňať slovo v prípade, že príspevok dehonestuje primátora, poslancov MsZ, zamestnancov Mesta Hlohovec, resp. iných občanov mesta alebo prednášané skutočnosti sú zrejme nepravdivé, zavádzajúce, predstavujúce rozporuplné, ťažko overiteľné skutočnosti alebo neobjektívny názor občana na veci verejné. Predsedajúci môže odpovedať na otázky prednesené občanmi priamo vystupujúcemu  občanovi, prípadne môže požiadať o odpoveď zamestnancov MsÚ alebo konateľov mestských spoločností. V prípade, že poslanec požiada o možnosť vyjadriť sa k problematike, ktorá je predmetom verejného vystúpenia občanov, predsedajúci mu môže udeliť slovo. Primátor na problémy vznesené vo verejnej diskusii občanmi môže odpovedať aj prostredníctvom miestnych médií.“ Týmto dodatkom si primátor a zastupiteľstvo chcelo presadiť aby nemuseli dať slovo občanom ktorý kriticky proti nim vystúpia počas zasadania a aby mohli neobmedzene manipulovať s priestorom na verejnú diskusiu.  Primátor sa po proteste voči tomuto dodatku ktorý stiahol z rokovania snaží zlepšiť svoj imidž u občanov tým že odpovedá na ich otázok prostredníctvom mestskej televízie. Otázne je však to či si nevyberá iba tie otázky od občanov na ktoré odpovedať chce. Druhá vec je tá že Mestská televízia HcTV je pod taktovkou Mesta takže o objektívnosti sa moc nedá hovoriť a svedčia tomu i prenosy z Mestského zastupiteľstva ktoré sú značne zostrihané od nepohodlných interpelácií niektorých nezávislých poslancov či pripomienok občanov. Ďalším fiaskom bol pokus o vymenovanie náčelníka Mestskej polície. Na toto miesto sa prihlásilo 11 uchádzačov. Primátor si na toto miesto vybral Rastislava Strečanského. Z podkladov ktoré predložil vyplynulo i to, že 29 ročný absolvent pedagogickej a filozofickej fakulty pôsobil ako vyšetrovateľ na Krajskom riaditeľstve Policajného zboru v Trnave.

Priamo počas rokovania sa však ukázalo že veci sa majú inak. V priestore pre občanov vystúpil Luboš Richter, ktorý sa taktiež uchádzal o miesto náčelníka . Napriek tomu že má 30 ročnú prax v ozbrojených zložkách a vedúcej funkcii na odbore kontroly Ministerstva vnútra SR v konkurze neuspel no poukázal na viacero nedostatkov výberového procesu. Zdôraznil že menovaný nemá 10 ročnú prax, že menovaný nepracoval ako vyšetrovateľ na KR PZ v Trnave. Pôsobil  ako poverený policajt v obvode v Hlohovci a mal ročné školenie poriadkovej polície ktoré však trvalo o polovicu kratšie a navyše informoval o disciplinárnych problémoch kandidáta.

Strečanský sa ostrej kritike bránil argumentom že údaje v profile nie sú jeho chybou, keďže on ich v životopise uviedol správne a že spomínané disciplinárne konanie vzniklo pre nedorozumenia s nadriadeným. Primátor taktiež čelí otázkam o netransparentnom financovaní športového podujatia pod zastrešením Via Hlohovensis kde prišlo k pochybnému financovaniu futbalového turnaja a súťaže vo varení gulášu. Občan Hauliš poukázal na položky ktoré neboli v súlade s projektom.  Tieto fakty sú len časťou pochybných praktík Primátora, ktorý sa snaží presadzovať záujmy svojich známych ako je to i v prípade predloženého návrhu na výstavbu veľkého aquaparku, ktorého autor projektu je bývalí spolužiak pána Primátora. Určitým zadosťučinením pre občanov je to že momentálne sa mu nepodarilo získať maximálny plat primátora 4050,- Eur, ktorého výšku navrhuje jeho zástupca ktorému sa odvíja plat od platu primátora.  Čo však málokto čakal tento návrh neprešiel a zo 70% zvýšenia platu primátorovi odklepli iba základ 2380,- Eur. S výsledkom boli spokojný aj prítomný v hľadisku a patrične to ohodnotili potleskom za čo ich primátor ohodnotil ako „čapkáčov“ za  čo sa im neskôr ospravedlnil, no svoje nenaplnené očakávania ohodnotil slovami, že teraz už bude robiť iba osem hodín, tak ako ostatný pracovníci mestského úradu. Ostáva len dúfať že záujem občanov o dianie vo svojom meste sa bude naďalej stupňovať a že tvrdá práca nezávislých poslancov, ktorý svojou kritikou zmietli nejeden pochybný návrh bude pokračovať.

Mediálna organizácia FMK, Maroš Kušnier,  FMK UCM v Trnave


Prešlapy | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014